Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

İletişim Fakültesi Olarak Türkiye’nin İlk Sanal Prodüksiyon Stüdyosu MGX Studio’yu Ziyaret Ettik

06.08.2024
İletişim Fakültesi Olarak Türkiye’nin İlk Sanal Prodüksiyon Stüdyosu MGX Studio’yu Ziyaret Ettik
İbn Haldun Üniversitesi İletişim Fakültesi dijital dönüşümünü hızla sürdüren film endüstrisindeki öncü girişimleri yakından takip etmeye devam ediyor.

1 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleşen ziyarette Üniversitemiz İletişim Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan grup, dünyanın sayılı yerleşik sanal prodüksiyon stüdyolarından biri olan (Virtual Production Studio) MGX Studio’yu ziyaret etti. Global çapta MGX Studio’ya benzer büyüklüğe sahip yalnızca birkaç stüdyo daha bulunuyor. Ekibimiz; MGX Studio ziyaretinde Üniversite ve film endüstrisi arasındaki diyaloğun geliştirildiği, fikir ve tecrübe paylaşımlarının yapıldığı ziyarette yeni dijital yapım modelleri değerlendirildi. 

İletişim Fakültesi akademisyenlerimizden Dr. Hasan Ramazan Yılmaz ve Öğr. Gör. Zafer Topaloğlu ile Yeni Medya ve İletişim Bölümü öğrencilerinden Mohamad Al Masry, Ahmet Bilgiç ve Bilal Çolak’ın yer aldığı grup, MGX Stüdyo Yöneticisi CTO Fatih Eke ve MGX Stüdyo Süpervizörü Okan Mertgil tarafından karşılandı. 

MGX Studio’nun kuruluş aşamasındaki Ar-Ge çalışmaları neticesinde, belli estetik ve teknolojik yönleriyle “green screen” yapım modelinin ötesine geçen “virtual production” modeline yöneldiklerini belirten Fatih Eke, sanal prodüksiyon stüdyosunun kurulum sürecinin teknik ve mali yönlerine, stüdyodaki yapım sistematiğine dair bilgiler verdi. 

Teknik Açıdan Diğer Stüdyolardan Çok Farklı

Toplam 100 m² aktif kullanım alanı bulunan MGX Studio’da 17 metre genişliğe sahip kavisli bir LED panel bulunuyor. Sanal prodüksiyon stüdyosunda bu şekilde 4 metre yüksekliğinde ve 25 metre uzunluğunda 180 derecelik bir çekim alanı meydana geliyor. 9K çözünürlüğe sahip olan bu LED panellerin önünde uzanan daire şeklindeki platform ise dijital kodlayıcı yardımıyla her 90 saniyede bir 360 derece dönebilen dünyanın bu ölçülerdeki ilk dönebilir platformu olma özelliğine sahip. Dönebilir platformun üst bölümündeki 5.6K çözünürlüğe sahip LED paneller ile içerik çözünürlüğü 12K’ya kadar yükselebiliyor. İki bağımsız destek panelinin verdiği 4000 nit düzeyindeki parlaklık seviyesi sanal prodüksiyon stüdyosu yapımlarındaki gerçeklik hissini büyük oranda arttırıyor.

Sanal Prodüksiyon Teknolojisiyle Bütçeyi Minimalize Etmeyi Amaçlıyoruz

Geleneksel ve yenilikçi sinematografiyi birleştirmeyi amaçladıklarını belirten MGX Stüdyo Yöneticisi Fatih Eke, dünyanın bambaşka noktalarında çekmek istedikleri sahnelerin tek bir stüdyoda çekilmesine imkân veren sanal prodüksiyon teknolojisini kullanarak maliyeti en aza indirip bütçe aşımlarının önüne geçmeyi amaçladıklarını belirtti. “Hayal edebileceğiniz her şey gerçektir” sloganını benimsediklerini vurgulayan MGX Stüdyo Süpervizörü Okan Mertgil ise ekibin en büyük avantajı ve diğer oluşumlardan farkının sadece proje odaklı içerik üretmek yerine film, dizi ve reklam projelerinde kullanılmak üzere geniş bir içerik kütüphanesini üretmesi olduğuna değindi. Mertgil, günümüzde yaratıcı endüstrilerce üretilen birçok videonun green screen yapım modelinden sanal prodüksiyon yapımlarına taşınmakta olduğunun da altını çizdi. 

Ziyaret İbn Haldun Üniversitesi İletişim Fakültesi ve MGX Studio arasında yapılabilecek ortak çalışmalara ve potansiyel iş birliği alanlarına yönelik görüşmelerin ardından sona erdi. 

Fotoğraflar