Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Bölüm Hocalarımızın Katılımlarıyla “Bilgi Çağında Aldatma Sanatı” Konuşuldu

06.03.2024
Bölüm Hocalarımızın Katılımlarıyla “Bilgi Çağında Aldatma Sanatı” Konuşuldu
Üniversitemiz akademisyenlerinin spesifik bir konu etrafında bir araya geldiği Çarşamba Buluşmaları’nda "Bilgi Çağında Aldatma Sanatı" konusu, dezenformasyonun getirdiği etkilerle birlikte tartışıldı.

“Çarşamba Buluşmaları” seminerlerinin dördüncüsü 14 Şubat 2024 tarihinde "Bilgi Çağında Aldatma Sanatı" üzerine gerçekleştirildi. İletişim Fakültesi'nden Doç. Dr. Mehmet Karanfiloğlu'nun konuşmacı ve Dr. Kübra Kulaklıkaya'nın moderatör olarak yer aldığı etkinlikte, günümüzde gelişen teknolojinin insanın aldatmaya yatkınlığı ile nasıl birleştiği ve bunun sonuçları üzerine konuşuldu.

Gerçekleştirilen etkinlikte, dezenformasyon kavramı ve türleri incelendi. Doç. Dr. Karanfiloğlu; kasıtlı olarak yanlış bilgi vermeyi ifade eden dezenformasyonun, mezenformasyon ve malenformasyon olmak üzere iki alt türü olduğunu açıkladı. 

Konuşmada ayrıca, medyada sıklıkla karşılaşılan bilgi bozukluğunun yedi farklı türü ele alındı. Parodi, taklit, çarpıtma, uydurma, manipülasyon, bağlamdan koparma ve hatalı ilişkilendirme gibi yöntemlerin bilgi kirliliğinin yayılmasında önemli rol oynadığına değinildi.

Doç. Dr. Karanfiloğlu; konuşmasında yapay zekânın da aldatma amaçlı kullanılabileceğini belirterek bu duruma Zeki Müren'e ait "Firuze" şarkısının yapay zekâ tarafından seslendirilmiş halini dinleterek dikkat çekti. Böylece katılımcılara, gelişen teknolojinin aldatma girişimlerini daha da ustalıkla hale getirebileceğini ve bu nedenle bilinçlenmenin önemini vurguladı.

Konuşmada bilgi çağında aldatmanın önlenmesi için bireysel farkındalığın ve medya okuryazarlığının geliştirilmesi gerektiğinin altı çizildi. Doğru bilgiyi teyit etmeden paylaşmamak gerektiğine ve her zaman eleştirel düşünmenin önemine dikkat çekildi.

Fotoğraflar